Restaurointikilta ry:n säännöt

Hyväksytty 27.4.2024

1 §
Yhdistyksen nimi on Restaurointikilta ry ja sen kotipaikka on Helsinki. Restaurointikilta on Mestarikiltaneuvosto ry:n jäsenjärjestö.

2 §
Killan tarkoituksena on toimia koko Suomen kattavana restaurointialan toimijoiden yhteistyöelimenä, sekä edistää korkeaa ammattitaitoa ja pitää yllä mestareiden ja kisällien sekä muiden alan ammattilaisten arvostusta toimimalla ammattitaidon kehittämisen ja opetuksen sekä rakennussuojelun hyväksi seuraavasti:

    1. Kannustaa jäseniään suojelemaan ja dokumentoimaan katoamisvaarassa olevia rakennuksia, rakenteita ja työtapoja.
    2. Tekee yhteistyötä rakennussuojeluviranomaisten, museoiden, suunnittelijoiden ja kiinteistöjenomistajien sekä oppilaitosten kanssa.
    3. Järjestää opinto- ja tutustumisretkiä sekä esitelmätilaisuuksia ja kursseja.
    4. Neuvoo ja tiedottaa.
    5. Ottaa osaa näyttelyihin ja messuihin.
    6. Pitää yllä osaajarekisteriä.
    7. Pitää yhteyttä muihin mestarikiltoihin.
    8. Pitää esillä vanhoja työtapoja.
    9. Pitää yllä nettisivustoa.
    10. Voi toimia sosiaalisessa mediassa.

Toiminnan rahoittamiseksi ja jäsentensä hyväksi kilta voi:

    1. Järjestää vapaa-ajan toimintaa.
    2. Kilta voi tuottaa ja käsikirjoittaa videoita, sekä multimediaa ja tietokoneohjelmia.
    3. Killalla on oikeus ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja, järjestää asianomaisella luvalla rahankeräyksiä ja arpajaisia, harjoittaa julkaisu- ja kustannustoimintaa sekä omistaa kiinteistöjä ja arvopapereita.

Yhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa välitöntä taloudellista etua jäsenilleen.

3 §
Killan jäsenet:

    1. Varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä restaurointialan erikoisammattitutkinnon tai restaurointialan ammattitutkinnon suorittanut, sekä hallituksen hyväksymät alan ansioituneet ammattilaiset. Muita jäseniä voivat olla alan perustutkinnon suorittaneet, opiskelijat, yritykset ja yhteisöt sekä kannattajajäsenet. Muilla jäsenillä on puheoikeus mutta ei äänioikeutta.
      Erikoisammattitutkinnon suorittanut voi käyttää ammattinimikettä restaurointimestari ja ammattitutkinnon suorittanut voi käyttää ammattinimikettä restaurointikisälli.
    1. Kilta voi kutsua kunniaoltermanniksi tai kunniajäseneksi hallituksen ehdotuksesta henkilön, joka on ansiokkaasti osallistunut killan toimintaan.
    2. Jäseneksi hyväksymisestä päättää hallitus. Jäsenyys alkaa, kun hallitus on hyväksynyt jäsenen. Jäsen on velvollinen suorittamaan killalle jäsenmaksun kalenterivuosittain. Jäsenmaksun suuruuden määrää killan vuosikokous eli möötti. Kunniaoltermanni ja kunniajäsen eivät maksa jäsenmaksua.
    3. Killan jäsenten on noudatettava killan sääntöjä sekä killan kokousten ja hallituksen laillisessa järjestyksessä tekemiä päätöksiä ja sopimuksia sekä käyttäydyttävä toiminnassaan jäsenen arvolle sopivalla tavalla.
    4. Jos jäsen haluaa erota killasta, tulee hänen jättää hallitukselle tai sen puheenjohtajalle kirjallinen eroilmoitus taikka ilmoittaa eroamisestaan killan kokouksessa pöytäkirjamerkintää varten. Jäsenyys lakkaa sen kalenterivuoden kuluessa, jonka aikana ilmoitus eroamisesta on tehty.

Mikäli jäsen ei ole maksanut jäsenmaksuaan kehotuksesta huolimatta, hallitus voi katsoa hänen eronneen killasta.

Jos jäsen ei täytä sääntöjen mukaan hänelle kuuluvia velvollisuuksia tai syyllistyy hyvän ammattitavan vastaiseen toimintaan, hallitus voi erottaa hänet killan jäsenyydestä.

4 §
Restaurointikilta voi kuulua jäsenenä muihin järjestöihin.

5 §
Killan asioita hoitaa ja sitä edustaa vuosikokouksessa valittu hallitus, johon kuuluvat:

    1. puheenjohtaja, jota kutsutaan oltermanniksi
    2. yksi varapuheenjohtaja, jota kutsutaan varaoltermanniksi
    3. sihteeri, jota kutsutaan sulkamestariksi
    4. rahastonhoitaja, jota kutsutaan arkunvartijaksi
    5. varanimenkirjoittaja, jota kutsutaan sinetinvartijaksi
    6. sekä kahdesta neljään muuta jäsentä

Tehtävien jakaminen hallituksessa:

Sihteerin, nettisivujen- ja rahastonhoitajan tehtäviä hoitamaan hallitus voi kutsua hallituksen ulkopuolisen henkilön tai tahon.

Killan nimen kirjoittavat oltermanni eli puheenjohtaja tai varaoltermanni eli varapuheenjohtaja yhdessä arkunvartijan eli rahastonhoitajan tai sinetinvartijan eli varanimenkirjoittajan kanssa.

6 §
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan, tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta.

Kokouskutsu osoitetaan hallituksen jäsenille sähköpostilla ja se on lähetettävä vähintään viisi päivää ennen kokousta tai kokouksesta voidaan sopia edellisissä kokouksissa.

Hallitus on päätösvaltainen, kun joko puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja yli puolet sen muista jäsenistä on läsnä.

Äänestyksissä äänten mennessä tasan voittaa mielipide, jota puheenjohtaja on kannattanut.

Vaaleissa tasatuloksen ratkaisee arpa.

7 §
Vuosikokous, jota kutsutaan möötiksi, pidetään toukokuun loppuun mennessä.

Ylimääräisiä killan kokouksia pidetään hallituksen harkinnan mukaan tai kun vähintään kymmenesosa killan äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti hallitukselta vaatii erikseen ilmoittamansa asian käsittelyä varten.

Kokouksiin voi osallistua etänä, tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Etäyhteyden puuttuminen ei estä pitämästä kokousta. Etänä kokoukseen osallistuvilla on puheoikeus ja äänioikeus vain, mikäli vaalikelpoisuus voidaan varmentaa.

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

    1. Kokouksen avaus
    2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai sihteerit ja ääntenlaskijat
    3. Todetaan kokouksen laillisuus
    4. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa
    5. Esitetään toimintakertomus edelliseltä toimintakaudelta
    6. Esitetään tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
    7. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä yhdistyksen hallitukselle
    8. Vahvistetaan toimintasuunnitelma seuraavalle toimintakaudelle
    9. Päätetään jäsenmaksun suuruudesta
    10. Vahvistetaan talousarvio seuraavalle toimintakaudelle
    11. Valitaan oltermanni, varaoltermanni, arkunvartija, sinetinvartija ja sulkamestari sekä kahdesta neljään muuta hallituksen jäsentä
    12. Valitaan toiminnantarkastaja ja hänelle varatoiminnantarkastaja
    13. Valitaan killan edustajat eri järjestöihin ja yhteisöihin
    14. Käsitellään hallituksen esittämät ja kokouskutsussa mainitut asiat sekä keskustellaan kokouksessa esille tulevista asioista ja aloitteista

Vuosikokouksen ja ylimääräisen kokouksen ajasta ja paikasta on ilmoitettava vähintään neljä viikkoa ennen kokousta postitetulla kokouskutsulla, jäsenkirjeellä tai sähköpostilla.

Jokaisella varsinaisella jäsenellä, kunniaoltermannilla ja kunniajäsenellä on killan kokouksessa yksi ääni. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, jota puheenjohtaja kannattaa, paitsi vaaleissa arpa.

Vaalit toimitetaan suljetuin lipuin, mikäli joku sitä vaatii.

Jos jäsen haluaa jonkun määrätyn asian käsittelemistä killan kokouksessa, on hänen siitä ilmoitettava kirjallisesti hallitukselle vähintään yhtä kuukautta ennen kokousta.

8 §
Restaurointikillan toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta.

9 §
Sääntöjä voidaan muuttaa killan möötissä tai sitä varten erikseen kutsutussa yleisessä kokouksessa. Muutosehdotukset on jätettävä hallitukselle yhtä kuukautta ennen kokousta. Sääntömuutoksesta on ilmoitettava kokouskutsussa ja sen luonnos sekä perustelut on toimitettava kokouskutsun yhteydessä. Muutosesitys tulee hyväksytyksi, jos sitä on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa kaikista annetuista äänistä.

10 §
Kilta voidaan purkaa hallituksen esityksestä sääntömääräisessä kokouksessa tai ylimääräisessä tätä tarkoitusta varten koolle kutsutussa kokouksessa. Purkamista on käsiteltävä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, joiden väliaika on vähintään kaksi kuukautta. Purkamisehdotus tulee hyväksytyksi, jos vähintään viisi kuudesosaa kummassakin kokouksessa annetuista äänistä on sitä kannattanut.

Aikomuksesta purkaa kilta on tiedotettava kaikille jäsenille kokouskutsussa. Killan purkautuessa sen arkisto ja muu omaisuus luovutetaan viimeisen kokouksen määräämällä tavalla killan tarkoituksen edistämiseen.

11 §
Muiltakin osin noudatetaan yhdistyslain säännöksiä ja määräyksiä.