Kuvia ja tarinaa talkoista Pöljän kotiseutumuseolla 12-13.8.2017

Restaurointikilta ry sai mahdollisuuden järjestää tuohimalkakaton korjaustalkoot Pöljän kotiseutumuseolla Siilinjärvellä 12-13.8.2017. Museo oli hankkinut paikalle tarvittavat rakennusmateriaalit ja Killan Oltermanni Matti Valkonen oli koonnut rakennuksen ympärille asianmukaiset rakennustelineet. Oltermanni Valkonen oli myös järjestänyt talkoolaisille kahvia, pullaa ja savolaista perinneruokaa mykyrokkaa. Sää oli talkoiden aikaan vaihteleva, mutta se ei onneksemme estänyt talkoiden järjestämistä. Työt sujuivatkin varsin mallikkaasti ja hyvässä ilmapiirissä. Korjaustyöstä tullaan tekemään myös tarkempi raportti, mutta käsitykseen malkakatteesta ja tehdystä työstä pääsette alla olevan kuvakoosteen avulla.

 

Lähtötilanteessa katolla kasvoi runsaasti sammalta ja malka- sekä painopuut olivat lahonneet.

 

Sammalkerroksen poisto

 

Sammalkerroksen ja kahden tuohikerroksen alta paljastui kohtuullisen hyvin säilynyt alin tuohikerros, joka voitiin säilyttää.

 

Uudet tuohet olivat hyvälaatuisia ja ne oli pakattu tiukkoihin nippuihin, jotta tuohet eivät käpristy. Tuohet toimitti Jespuu Oy.

 

Uudet tuohet ladottiin kolmena kerroksena. Kuvassa katon harjaa on tekemässä Esa Arbelius, painona toimii Jaakko Pylkäs, ladontaa vie eteenpäin Markku Juntunen ja tuohia ojentaa Marko Huttunen.

 

Oltermanni Valkonen valvoo työtä, sekä lisää malkoja heti ladonnan edetessä, jotta tuohet pysyvät paikoillaan.

 

Malkojen päälle kiinnitettiin katajatapeilla painopuut. Painopuiden päälle ladottiin vielä kiviä painoksi.

 

Lopputilanteessa sade keskeytti työt ja ylemmät painopuut jäivät asentamatta, mutta työhön voidaan muuten olla tyytyväisiä. Oltermanni Valkonen hoitaa loput painopuut myöhemmin paikoilleen.

 

 

Jaakko Pylkäs 14.8.2017
Restaurointikillan verkkomestari
Restaurointimestari, RKM